Strah da telo neće hteti da upali na niskim temperaturama

Objavljeno:
Strah da telo neće hteti da upali na niskim temperaturama

-19, nema padavina, nema vetra

Ako se probudiš i shvatiš da nisi umro od hipotermije, uplašićeš se da se to ne desi u narednih nekoliko minuta. Ukoliko ni tada ne umreš, jebiga, moraš da ustaneš iz kreveta i da se suočiš sa svim strahotama života na -19. Skineš kapu, šal i rukavice, dohvatiš pijuk, razbiješ koru leda koja se stvorila oko tebe i ustaneš. Iz straha od eksplozije gasiš peć, ali te je onda strah da se ne smrzneš, pa opet pališ peć. Biraš 10 slojeva odeće koje ćeš obući kada budeš morao da izađeš. Panično izbegavaš rolke jer imaš opravdan strah da ćeš se zaglaviti u kragni i umreti. Pošto su zimi veće šanse da umreš napolju, odlažeš izlazak sve dok te kroz vrata ne šutne strah od kašnjenja (a potom otkaza i skapavanja od gladi, napolju, na snegu). Strah od smrzavanja>strah od otkaza, vraćaš se na bezbedno, zoveš poslodavca da mu predočiš da si gotovo na samrti, glumiš arktičku histeriju (koje se i te kako plašiš), a potom navlačiš kapu, šal i rukavice i ponovo se zavlačiš pod krevet.

-5, sneg, užasi

Trebalo bi već da izađeš. Iz straha da ne umreš od hladnoće, oblačiš 10 slojeva više i sad se otežano krećeš. Sneg i očaj uvek rastu proporcionalno. Zaglaviš se u smetu nasred trotoara i onda se plašiš da ćeš ostati tu dok ne otopli. Ako i ne umreš od hladnoće, neka ledenica će te sigurno dokrajčiti. Panično šlajfuješ i ništa. Stojiš ukopan kao vlak u snijegu. Moliš se da naiđe neko s lopatom i moliš se da to ne bude član SNS-a, jer te je strah javnog blama.

Ako uspeš da se odglaviš i dokopaš posla, dočekaće te zamrznute cevi. Razboliš se od pomisli na kofe u WC-u. Pomisliš: srednji vek, kuga, bolovanje.

Hrabro odlučuješ da se ipak praviš mrtav i ponovo ostaneš kod kuće.

-2, nema padavina, led

Još uvek se plašiš da izađeš jer ćeš neminovno pasti. A ne postoji ništa strašnije od domaće verzije urgentnog centra. Zapravo, toliko je strašno da čak ni tronedeljno izležavanje u gipsu nije vredno tog mrcvarenja. Ostaješ u toplom i ježiš se od pomisli na račun za struju. Komšije sad već sigurno sumnjaju da si mrtav, ali pošto nisu baš ljubitelji neprijatnih situacija, i ne lome se nešto da to i provere.

+1, otapanje

Strah te je da izađeš jer te vreba ledenica formirana još na početku teksta. Osećaš pritisak površine vrha igle na potiljku. Ne izlaziš. Ne ideš više ni na internet jer si u proteklom periodu previše puta završio na veoma pogrešnoj strani mreže. Neispavan si jer svake noći sanjaš svoje pretke koji su peške po najvećim smetovima preko planine, zaleđene reke, kroz šumu, vukove, pakao, samo u opancima, itd. Osećaš se mekano. Osećaš se beskorisno. Osećaš se loše.

+bilo šta, bljuzgavica, 36,5, ljudi

Hladno je samo u kostima, ali konačno možeš da promoliš nos iz stana. Shvatiš da je prizor civilizacije na dnevnoj svetlosti početkom februara duboko potresan. Zatvaraš vrata za sobom i ne odlaziš nikuda.

Objavljeno: 02/03/2017

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Logo Header Menu